Africa, prima zi de şcoală

Soare călduţ, vânt molatec, cer cu miros de toamnă. Emoţii, nerăbdare, necunoscut sau reîncepere, mâna mamei sau tumulul de cuvinte al prietenilor. Uniforma albastră cu guler brodat, ghiozdanul roz sau 3D cu Spider Man, flori pentru doamna învăţătoare şi careul din curtea şcolii.

Cu mici sau mari diferenţe aproape pe tot pământul prima zi de școală începe undeva în septembrie. În Buraniro, satul de munte din mijlocul Africii, anul şcolar debutează nu la început de toamnă ci de sezon ploios, nu prin sunetul clopoţelului ci în ritmul  tobelor burundeze. Aceiaşi copii însă altă uniformă, fără flori dar aşezaţi în acelaşi careu disciplinar, fără ghiozdan ci având un caiet învelit într-o pungă ce-l apără de ploaie. Merg la şcoală fără părinţi, însă întotdeauna în grup, cu fraţi, veri, colegi sau vecini din sat. Mai tot timpul îi vezi alergând desculţi prin pământul roşu uscat sau umed neştiind dacă au întârziat sau vor ajunge mai repede. Dacă din întâlmpare întâlnesc pe cineva cunoscut se opresc, râd şi vorbesc cu seriozitatea adultului, aşa cum doar un copil ştie s-o facă indiferent de meridianul sau paralela care străbate pământul pe care calcă. Imită omul mare african mai ales prin lăsarea trecerii pe langă ei a timpului. N-au ceas sau telefon mobil. Sunetul tobei se aude de departe, acesta fiind singurul indicartor terestru al timpului măsurat acolo nu în secunde sau minute ci, mai degrabă, în ore sau zile .

Jules, Belyse, Aline, Flerry, Levis

Au capul ras, fetele poartă fuste lungi iar baieţii pantaloni kaki până la genunchi. Culoarea aceasta nu li se potrivește deloc, e prea mohorâtă pentru sufletul african, vrând parcă să îngradească ostentativ curcubeul ce izvorăşte din ochii copiilor. Doar cu tristeţea scursă de pe chipul celor flămânzi şi chinuiţi s-ar potrivi, aşa, în momentele de luptă cu viaţa…

THIERRY

Vă mai aduceţi aminte de Thierry?  În primăvară când la noi au aparut ghioceii pentru el răsărea primul mugur al speranţei. Acum, ar fi vrut să înceapă şi el şcoala, doar ca uniforma i-a fost prea mare…

Thierry septembrie 2014

 

Abonează-te la newsletter.

Dacă dorești să primești actualizări imediat cum apar pe site, abonează-te la newsletter-ul nostru cu adresa ta de email.

Implică-te în proiectul nostru.

Contactează-ne telefonic
+40 74 577 2807
sau prin email
[email protected]