Burundi, 2015

        Reîntâlnire. Reîntoarcere. Revedere.

Începutul celei de a doua călătorii spre Africa. Un alt ecou, însă unul spre interior, alcătuit din cuvinte prinse într-o horă ce îşi află sensul jocului doar în mine. Un ecou ce nu-şi mai găseşte ziduri de care să se lovească spre renaştere nici înspre nord, nici înspre sud, în afară deşirându-se neînţeles. Cunoscutul reîntâlnit pare să ia forme diferite. Auzi altfel, vezi altfel, simţi altfel, miroşi altfel a doua oară.

Surpriza nu mai este descoperirea noului ci descoperirea propriilor trăiri când întâlneşti vechiul. Reîntoarcerea caută punctul de intersecţie din trecut, revederea punctul de intersecţie înspre viitor. Satul de munte poartă spre lăsarea serii acelaşi miros de eucalipt, frunzele bananierilor cântă aceleaşi note dezordonate, râsul burundezilor, când a ignoranţă, când a fericire, îi însoţeşte cu aceiaşi încăpăţânare.

Mama Delissei a bătut la uşă spunând: ”Am auzit că în această casă copiii sunt fericiţi. Am adus-o şi eu pe fetiţa mea”.

delisse 1 bun


Copiii cu malnutriţie poartă o durere pe care numai un alt suferind de foame o poate înţelege. Citesti în ochii lor un fel de cedare în faţa morții, un fel de înţelepciune a înfrângerii, o semeţie a predării armelor, o stingere domoală care pierde viaţa înainte ca moartea să vină. Aşa a ajuns Delissa la noi, scăldată în durere.

delisse 2 bun

În Burundi fericirea copiilor malnutriţi se măsoară altfel. Are altă lungime, altă înălţime, altă adâncime… ia forma, culoarea, mirosul unei farfurii cu mâncare. Două săptămâni i-au trebuit Delissei să înceapă să vorbească şi să râdă. Poartă încă bine încrustat în trupul ei stigmatul foamei, boala nefiind învinsă, însă speranţă, SPERANŢA RENĂSCÂND!

delisse 3 bun
Am auzit că în această casă copiii sunt fericiţi.

Abonează-te la newsletter.

Dacă dorești să primești actualizări imediat cum apar pe site, abonează-te la newsletter-ul nostru cu adresa ta de email.

Implică-te în proiectul nostru.

Contactează-ne telefonic
+40 74 577 2807
sau prin email
[email protected]